21 april 2023

AIDAsol voor de eerste keer in bijna alle havens aan walstroom

Dankzij de groeiende infrastructuur voor walstroom in Noord-Europa heeft AIDA Cruises een nieuwe mijlpaal bereikt op haar weg naar een koolstofarme economie. Met AIDAsol kon het eerste cruiseschip in de AIDA-vloot tijdens haar reis van 16 tot 21 april 2023 al worden aangesloten op walfaciliteiten in vier van de vijf havens, in Rostock-Warnemünde (Duitsland), Aarhus (Denemarken), Kristiansand (Noorwegen) en Hamburg (Duitsland).

“AIDA laat zien wat vandaag al mogelijk is. Ons doel is om in de toekomst in alle havens waar haveninfrastructuur aanwezig is walstroom te kunnen gebruiken. Met onze investeringen in deze schone technologie ondersteunen we actief de doelen van het ”Fit for 55″-programma van de Europese Unie om tegen 2030 een overeenkomstige infrastructuur te bouwen in alle grote EU-havens, omdat we de energietransitie alleen samen kunnen realiseren”, zegt AIDA-president Felix Eichhorn.

De reis van AIDAsol begon met een première in Rostock-Warnemünde afgelopen zondag 16 april 2023. Tijdens een dubbel bezoek waren AIDAmar en AIDAsol de eerste twee cruiseschepen die op dezelfde dag gelijktijdig in een Duitse haven van groene stroom werden voorzien.

Slechts een dag later volgde nog een première: in Aarhus, Denemarken, was AIDAsol het eerste cruiseschip dat wal- en boordintegratietests uitvoerde op de nieuw gebouwde faciliteit. De officiële opening van de eerste walstroomcentrale van Denemarken voor cruiseschepen staat gepland voor later dit jaar.

Tijdens de reis werd AIDAsol ook met succes voorzien van energie vanaf de wal tijdens haar stop in Kristiansand, Noorwegen, net als in 2022.

Vrijdagochtend arriveerde AIDAsol in Hamburg, haar thuishaven voor het zomerseizoen van dit jaar. Kort na het aanmeren bij het Cruise Center Altona werd het schip aangesloten op Europa’s eerste walstroomcentrale voor cruiseschepen en werden de hoofdmotoren uitgeschakeld.

AIDA Cruises overweegt het gebruik van deze milieuvriendelijke technologie bij de planning en bouw van haar schepen sinds 2004. Er zijn meer dan tien jaar verstreken sinds het bedrijf in staat is geweest om het gebruik van walstroom in reguliere werking te starten met een AIDA-schip in Hamburg Altona in 2017. Als blijk van haar betrokkenheid ondertekende de cruisemaatschappij in april 2022 een memorandum van overeenstemming met Cruise Baltic, een netwerk van 31 havens en bestemmingen, om walstroom te gebruiken in de havens van het Oostzeegebied.

AIDA Cruises investeert al jaren in duurzaam cruisen. Als onderdeel van de Carnival Corporation streeft het bedrijf naar een koolstofneutrale scheepsexploitatie voor zijn vloot tegen 2050. Naast het gebruik van vloeibaar aardgas (LNG) met lage emissie als een belangrijke overbruggingstechnologie, AIDA Cruises breidt het gebruik van alternatieve energiebronnen zoals walstroom en batterijen verder uit. Samen met verschillende partners werkt AIDA Cruises intensief aan oplossingen voor het gebruik van brandstofcellen of regeneratieve en synthetische brandstoffen.

 

Cruise met AIDAcosma vanuit Mallorca – 7 nachten


Schip: AIDAcosma
Route: Mallorca / Cagliari / Civitavecchia / Ajaccio / Barcelona / Mallorca
Reisduur: 7 dagen
vanaf:

€ 749

Cruise met AIDAblu vanuit Corfu – 7 nachten


Schip: AIDAblu
Route: Corfu / Souda Bay / Santorini / Kusadasi / Athene (Piraeus) / Corfu
Reisduur: 7 dagen
vanaf:

€ 849

Cruise met AIDAnova vanuit Kiel – 7 nachten


Schip: AIDAnova
Route: Kiel / Oslo / Kristiansand / Skagen / Kopenhagen / Aarhus / Kiel
Reisduur: 7 dagen
vanaf:

€ 799

Cruise met AIDAmar vanuit Warnemunde – 7 nachten


Schip: AIDAmar
Route: Warnemunde / Eidfjord / Vik / Bergen / Kristiansand / Warnemunde
Reisduur: 7 dagen
vanaf:

€ 949

Cruise met AIDAcosma vanuit Barcelona – 7 nachten


Schip: AIDAcosma
Route: Barcelona / Mallorca / La Spezia / Civitavecchia / Ajaccio / Barcelona
Reisduur: 7 dagen
vanaf:

€ 799

Cruise met AIDAprima vanuit Hamburg – 7 nachten


Schip: AIDAprima
Route: Hamburg / Southampton / Parijs / Zeebrugge / Rotterdam / Rotterdam / Hamburg
Reisduur: 7 dagen
vanaf:

€ 799

Cruise met AIDAnova vanuit Kiel – 7 nachten


Schip: AIDAnova
Route: Kiel / Haugesund / Nordfjordeid / Alesund / Stavanger / Kiel
Reisduur: 7 dagen
vanaf:

€ 1,215

Cruise met AIDAblu vanuit Corfu – 7 nachten


Schip: AIDAblu
Route: Corfu / Triest / Zadar / Kotor / Dubrovnik / Bari / Corfu
Reisduur: 7 dagen
vanaf:

€ 879

Cruise met AIDAcosma vanuit Mallorca – 7 nachten


Schip: AIDAcosma
Route: Mallorca / La Spezia / Civitavecchia / Ajaccio / Barcelona / Mallorca
Reisduur: 7 dagen
vanaf:

€ 749