01 april 2022

Cruiseschip Volendam wordt tijdelijk onderkomen voor Oekraïense vluchtelingen

Het cruiseschip Volendam van Holland America Line wordt gebruikt om Oekraïense vluchtelingen op te vangen als onderdeel van een overeenkomst tussen de Nederlandse overheid en de gemeente Rotterdam. Het schip legt drie maanden aan in Rotterdam om een tijdelijk onderkomen te bieden aan ongeveer 1.500 Oekraïners. De opvang maakt onderdeel uit van de opdracht van de Nederlandse overheid om 50.000 mensen die de oorlog in hun thuisland zijn gevlucht, te huisvesten.

“We bevinden ons in een unieke positie om tegemoet te komen aan de onmiddellijke behoefte aan verzorging en onderkomen, dus we vonden het erg belangrijk om samen te werken met de gemeente Rotterdam en dit schip te charteren”, aldus Gus Antorcha, president van Holland America Line. “Ons bedrijf is opgericht in Rotterdam met als missie immigranten overzee aan een beter leven te helpen. Dus vandaag zijn we er trots op een klein onderdeel te zijn van een soortgelijke missie voor Oekraïners die op tragische wijze hun land moeten verlaten.”

Volgens de charter-overeenkomst gaat Holland America Line drie maaltijden per dag serveren, biedt het opvang aan in privéhutten, levert het schoonmaakdiensten, biedt het toegang tot het gebruik van openbare ruimtes, fitnessfaciliteiten, internettoegang en andere benodigdheden. Volendam wordt bemand met ongeveer 650 bemanningsleden.

“We staan bekend om onze service en gastvrijheid en ons team staat klaar om onze nieuwe gasten te verwelkomen zoals we gasten in ons eigen huis zouden verwelkomen”, aldus kapitein Ryan Whitaker. “Het is voor ons een eer om van Volendam een comfortabele en zorgzame omgeving te maken voor deze families die zoveel hebben meegemaakt.”

Annulering cruises

Volendam zou op 15 mei weer in de vaart worden genomen, met reizen van Rotterdam naar Noorwegen, de Britse eilanden en IJsland. Om tegemoet te komen aan de overeenkomst van drie maanden, annuleert Holland America Line drie van die reizen en hervat het de dienst op 3 juli. Cruisereizigers van geannuleerde cruises worden vandaag op de hoogte gebracht en worden ondergebracht op vergelijkbare routes.

“Wij bieden onze excuses aan voor het ongemak dat dit zal veroorzaken voor gasten die al geboekt hebben op de drie geannuleerde cruises”, aldus Antorcha. “We hopen dat ze de ongekende ernst van deze situatie begrijpen en ook waarom we het belangrijk vonden om met de regering samen te werken aan dit initiatief ter ondersteuning van deze gezinnen in nood.”

Volendam meert aan in de Merwehaven, een vrachthaven aan de noordzijde van de Maas in Rotterdam. Door aangemeerd te blijven, kunnen Oekraïense gezinnen gemakkelijk van en naar Rotterdam reizen.

“We staan voor vrede en onze harten gaan uit naar iedereen wiens leven op zijn kop is gezet door de invasie van Oekraïne”, zegt Arnold Donald, president en chief executive officer van Carnival Corporation & plc. “We hebben bemanningsleden uit 145 landen en we varen met gasten uit landen over de hele wereld, dus deze humanitaire crisis raakt ons diep en we sluiten ons aan bij de vele anderen die ook hulp bieden.”