24 maart 2023

Cunard lanceert tentoonstelling 100 jaar ‘Sea Views’

Rederij Cunard lanceert een nieuwe tentoonstelling met de wereldberoemde fotograaf en filmmaker Mary McCartney. Hij stelde foto’s samen voor 100 jaar Cunard. De rederij viert daarmee een eeuw luxe, magie, geschiedenis en herinneringen door de lancering van haar nieuwe Sea Views-tentoonstelling,

De tentoonstelling markeert twee gedenkwaardige mijlpalen in de geschiedenis van Cunard – dat meer dan 100 jaar geleden Cunard de eerste cruisemaatschappij was die fotografen aan boord introduceerde én de honderdste verjaardag van de allereerste reis rond de wereld op het schip van Cunard, Laconia.  Laconia’s 130-daagse reis vertrok op 21 november 1922 en kwam op 30 maart 1923 terug in New York na 22 havens te hebben aangedaan.

“Het ging niet alleen om het laten zien van de geschiedenis, maar ook om de miljoenen reizigers te eren die onvergetelijke reizen met Cunard hebben gemaakt”, aldus Mary McCartney.

Digitaal te bewonderen

Met afbeeldingen uit het fotoarchief van Cunard, samen met een groot aantal foto’s ingezonden door vroegere en huidige gasten van de iconische schepen, is de Sea Views tentoontstelling een hoogtepunt van de rijke geschiedenis van de eeuw.

De honderdjarige digitale tentoonstelling Sea Views is te zien op www.Cunard.com/seaviews.

De snapshots tonen een selectie van nooit eerder vertoonde beelden met alles van Hollywood’s beroemdste tot de gekoesterde momenten van gasten. Ook zie je goed hoe het tijdsbeeld veranderde in mode, eten en interieurontwerp sinds de jaren 1920.

De tentoonstelling bevat bovendien een momentopname van Cunards meest glamoureuze en gewaardeerde gasten. Denk aan Elizabeth Taylor en Rita Hayworth tot Bing Crosby en Nelson Mandela. Dit zijn slechts enkele foto’s van Cunards archiefjuweeltjes door de eeuw heen.

Foto’s van gasten

Honderden Cunard-passagiers van over de hele wereld stuurden meer dan duizend van hun persoonlijke hoogtepunten aan boord van Cunard-schepen in. De afbeeldingen tonen een reeks fascinerende momenten van families die naar nieuwe continenten emigreren, mijlpaaljubilea tot onverwachte ontmoetingen met gasten. De foto’s vertellen magische verhalen van de jaren 1920 tot heden.

Barry Robins deelde een foto van zichzelf en zijn zus Lynne Robins aan boord van de Queen Mary vanaf juni 1964. Ze emigreerden samen met hun moeder naar de VS om herenigd te worden met hun vader. Als broers en zussen hadden ze een geweldige tijd aan boord, voordat ze in New York aankwamen, en deelden ze een scala aan goede herinneringen.

Mary McCartney: “Het samenstellen van de Sea Views-tentoonstelling voor Cunard is een bevredigend project geweest voor mij als fotograaf en filmmaker. Het was een genoegen om diep in de archieven te graven en nooit eerder vertoonde foto’s te ontdekken die de essentie van Cunards signatuur weergeven. Momenten, die de glamour, elegantie en avonturen laten zien die families en vrienden samen deelden.”

“Toen ik door de archieven bladerde en de verhalen las die waren ingezonden door passagiers uit alle hoeken van de wereld, werd ik getroffen door het sterke gemeenschapsgevoel en de verbondenheid die Cunard in de loop der jaren heeft gekoesterd. Het was een eer om die verhalen tot leven te brengen via de tentoonstelling”, vervolgde Mary.

Een selectie

Andere afbeeldingen die Mary McCartney heeft geselecteerd om deel uit te maken van deze unieke fototentoonstelling zijn:

  • Troepen lopen aan boord in Sydney, Cunard’s Queen Mary (1940). De Queen Mary werd tijdens de Tweede Wereldoorlog ingezet om troepen naar Europa te vervoeren
  • Nelson Mandela zeilt op de doorgang van de Queen Elizabeth 2 in 1998 tussen Durban en Kaapstad. In het gastenboek van het schip schreef hij: “Reizen op QE2 was een onvergetelijke eer en een genoegen”
  • Elizabeth Taylor, die regelmatig met Cunard en haar producer-echtgenoot Mike Todd reisde
  • Harry Lillis Crosby, in de wereld bekend als Bing, was een vaste klant aan boord van de Queen Mary. Hij was vaak te vinden in de donkere kamer aan boord van het schip, pratend met fotografen.
  • De allereerste Blue Note Jazz-thema Transatlantic Crossing, met president van Blue Note Records Don Was. Op Cunard’s Queen Mary 2 (2015). De afbeelding is ingezonden door voormalig gast Nick Pride.
  • Sir Winston Churchill bedient de besturing met sigaar in de hand, met Commodore J.G.P. Bisset op Cunard’s Queen Elizabeth (1940)
  • Prominente passagiers Phyllis Calvert en echtgenoot Peter Murray-Hill, acteurs, met hun dochter Auriol, tegenover persfotografen op het dek van de Queen Mary
 

 

Cruise met Queen Victoria vanuit Triest – 7 nachten


Schip: Queen Victoria
Route: Triest / Zadar / Split / Valletta / Sorrento / Civitavecchia
Reisduur: 7 dagen
vanaf:

€ 690

Cruise met Queen Anne vanuit Civitavecchia – 7 nachten


Schip: Queen Anne
Route: Civitavecchia / Livorno / Lissabon / Southampton
Reisduur: 7 dagen
vanaf:

€ 2,010

Cruise met Queen Mary 2 vanuit New York – 7 nachten


Schip: Queen Mary 2
Route: New York / Rockland / Halifax / Sept Iles / Saguenay / Quebec
Reisduur: 7 dagen
vanaf:

€ 1,390