11 oktober 2022

De totstandkoming van Norwegian Prima

Eind augustus 2022 kwam het nieuwe vlaggenschip van Norwegian Cruise Line, Norwegian Prima, in de vaart. Het is de eerste van 6 schepen in de rederij’s Prima Klasse; de eerste nieuwe klasse schepen van het merk in bijna tien jaar. De nieuwbouwschepen zullen allen debuteren tussen 2022 en 2027. Het is het 18e schip in de vloot dat de komende jaren dus zal uitgroeien naar 23 schepen.

Norwegian Prima is 295 meter lang, heeft een gewicht van 143.535 brutotonnage en biedt plek aan 3.215 gasten met dubbele bezetting. De cruisemaatschappij slaat daarmee een nieuwe weg in, aangezien het kleiner is dan de voorgaande nieuwbouwschepen van de rederij in de Breakaway en Breakaway Plus klasse. Het schip beschikt echter wel over de meeste buitenruimte van alle schepen in Norwegian’s vloot.

 

Start!

Het concrete idee voor de totstandkoming van deze nieuwe klasse schepen stamt al uit 2017. De ontwikkeling stond toen nog bekend onder de codenaam ‘Project Leonardo’, wat later zou veranderen naar de Prima-klasse. De Italiaanse scheepsbouwer Fincantieri mocht voor de eerste keer aan de slag voor de Amerikaanse rederij. Het ging oorspronkelijk om een order van 4 nieuwe schepen voor ca. 3300 passagiers en eventueel nog 2 daarna. Voor een geschat bedrag van 800 miljoen euro per schip was de opdracht miljarden waard. Al in juli 2018 kwam ook de bevestiging voor de 2 aanvullende schepen. Volgens tijdsplanning zou in 2022 de eerste van de vier in de vaart komen, en daarna elk jaar eentje tot en met 2027.

Ontwerp

Norwegian Cruise Line onthulde al snel het ontwerp van de nieuwe schepen. Deze kon letterlijk worden omschreven als ‘cutting-edge’. Het slanke nieuwe prototype van Fincantieri bevat een opvallend naar voren gericht boeg dat door de golven lijkt te snijden. Dit is een van een reeks ontwerpkenmerken die erop gericht zijn de nieuwe schepen efficiënter te maken, met als doel het brandstofverbruik te optimaliseren en de impact op het milieu te verminderen. Tevens was het doel om het contact met de zee voorop te laten staan. 

 

“Het nieuwe, adembenemende ontwerp biedt onze gasten een flexibele ervaring aan boord met een ongelooflijk scala aan aanbod en integreert binnen- en buitenruimten verder, zodat ze zich meer verbonden voelen met de zee”, aldus Christian Böll, NCL’s managing director Europa , Midden-Oosten en Afrika in 2017.

De naam is ..

Na 2,5 jaar van relatieve stilte, o.a. door de coronapandemie, maakte Norwegian Cruise Line in mei 2021 de naam van het eerste schip in de nieuwe klasse bekend: Norwegian Prima. “De naam ‘Prima’, wat ‘eerste’ betekent in het Italiaans, past goed bij onze geschiedenis van primeurs in de sector. Norwegian Prima belichaamt alles wat onze gasten leuk vinden aan NCL en legt de lat nog hoger”, aldus NCL President en CEO Harry Sommer over de naam.

 

Tegelijkertijd met de naam werd ook het cruiseprogramma voor de Norwegian Prima bekendgemaakt. Na een kort inaugureel programma in Noord- en West Europa maakte ze in het najaar van 2022 de transatlantische oversteek voor haar eerste seizoen in de Caribbean en Bermuda. In de zomer van 2023 staat alweer de terugkeer naar Europa gepland.

Tewaterlating

Gedurende de coronapandemie ging de bouw van Norwegian Prima gestaag door. De traditionele mijlpalen zoals o.a. het snijden van het eerste stuk staal en de kiellegging werden in deze periode begrijpelijkerwijs niet groots uitgemeten. Norwegian Cruise Line en Fincantieri besloten de muntceremonie pas plaats te laten vinden bij de tewaterlating medio augustus 2021. Om het bijzondere moment te vieren werd een herdenkingsmunt aan Norwegian Prima gelast tijdens een traditionele maritieme ceremonie geleid door Eamonn Ferrin, Vice President International Business bij NCL en Antionio Quintano, Schipyard Director van Fincantieri.

De tewaterlating betekende de voltooiing van het externe werk en schilderen van Norwegian Prima, inclusief het bijzondere kunstwerk op de romp van het schip door Italiaanse graffiti artiest Manuel Di Rita, beter bekend als Peeta. De bouw werd vervolgd aan de binnenkant van het schip met het interieur en de vertrekken.

 

 

Doopmoeder

Zeven maanden later, medio maart 2022 maakte de rederij de doopmoeder bekend van de Norwegian Prima: de wereldberoemde artiest en “American Idol” jurylid Katy Perry. Als doopmoeder vervult de zangeres de maritieme traditie van het zegenen en officieel benoemen van het schip. Tevens treedt ze op tijdens de naamgevingsceremonie. Plaats van handeling is IJsland.

 

“We zijn enorm verheugd om Katy Perry, een one-of-a-kind artiest en wereldwijde sensatie, te verwelkomen als doopmoeder van Norwegian Prima”, aldus Sommer. “We zijn zo ongelooflijk trots dat ze vanaf nu deel uitmaakt van de NCL-familie en kijken ernaar uit om ons prachtige, innovatieve schip met haar te lanceren in augustus.”

Eerst nog testen

Vanaf de Italiaanse scheepswerf in Marghera, nabij Venetië, vertrok de Norwegian Prima voor het eerst naar open zee van 26 juni tot en met 1 juli 2022. De zeetesten stonden op het programma! Het schip ging naar Triëst en terug naar de scheepswerf. Tijdens de zesdaagse tocht werd de benodigde technische uitrusting voor het manoeuvreren getest.

 

Helaas werd tevens bekend dat de eerste cruises geannuleerd moesten worden vanwege wereldwijde knelpunten in de bevoorrading. De eerste cruise met passagiers zou op 3 september in Amsterdam pas beginnen, na de doop op 27 augustus 2022.

 

Klaar!

Eindelijk was het zover, na 5 jaar, kon de gehele wereld de Norwegian Prima voor het eerst bewonderen. Op 29 juli 2022 nam Norwegian Cruise Line haar nieuwste cruiseschip in ontvangst.

Bij de overdracht waren o.a. Frank del Rio, president en CEO van moedermaatschappij Norwegian Cruise Line Holdings, Harry Sommer, president en CEO van Norwegian Cruise Line, Luigi Matarazzo, algemeen directeur van Fincantieri evenals andere leidinggevenden van Norwegian en Fincantieri aanwezig. Na de overhandiging vond de traditionele vlaggenuitwisselingsceremonie plaats.

 

Feest in Reykjavik

Op 27 augustus schreef Norwegian Prima historie: voor het eerst werd er in in Reykjavik een groot cruiseschip gedoopt.  2500 gasten waren getuige van de doop van de eerste van 6 schepen in de Prima-klasse door doopmoeder Kate Perry.

 

 

“Met haar verbluffende ontwerp en unieke aanbod is Norwegian Prima een klasse apart”, zegt Frank Del Rio, president en chief executive officer van Norwegian Cruise Line Holdings Ltd. “Als het meest ruime nieuwe cruiseschip in de branche met unieke Prima-voorzieningen, zet ze NCL’s erfenis van primeurs in de sector voort. We wilden Norwegian Prima lanceren op een locatie die net zo speciaal en uniek is als zij, en het opvallende landschap van Reykjavik is de perfecte setting voor zo’n mijlpaal. We zijn zeer blij dat de Reykjavik-gemeenschap ons met open armen heeft ontvangen.”

 

 

“We hebben een aantal jaren reikhalzend uitgekeken naar en voorbereid op dit speciale evenement, dus we zijn verheugd om te beginnen aan het volgende hoofdstuk van NCL met Norwegian Prima”, aldus Sommer. “Het was een genoegen om onze visie tot leven te zien komen met deze historische doopceremonie, die de toon zet voor de ongeëvenaarde vakanties waar gasten nog jaren van zullen genieten. We zijn onze teamleden en partners over de hele wereld, die bij de totstandkoming van de Norwegian Prima zijn betrokken, zo dankbaar”.

 

Gasten bij de doopceremonie werden getrakteerd op een optreden van de populaire IJslandse groep Daði og Gagnamagnið (o.a. bekend van het Eurovisie Songfestival van 2021). Daarna betrad Norwegian Prima’s meter, Katy Perry, het hoofdpodium van het theater om het schip officieel te dopen met het laten breken van een champagnefles tegen de romp van het schip. Aansluitend werden de aanwezigen getrakteerd op een optreden van de zangeres. Ze zong o.a. haar hits ‘California Gurls’, ‘Teenage Dream’, ‘Roar’ en ‘Firework’.

Eerste keer in Amsterdam

De maiden voyage van de gloednieuwe Norwegian Prima van Norwegian Cruise Line eindigde op 2 september in Amsterdam. Het eerste Prima-klasse schip van de Amerikaanse rederij werd door de Port of Amsterdam bij haar eerste bezoek onthaald met erewater. 2 dagen later vertrok het voor een 11-daagse cruise naar de Oostzee. Op 20 september bracht het 295 meter lange schip voor de laatste keer dit jaar een bezoek aan Amsterdam, waarna het de transatlantische oversteek maakte.

 

In oktober en november 2022 vaart het schip naar het Caribisch gebied vanuit New York City, Galveston, Texas en Miami. Daarna gaat ze naar haar thuishaven Port Canaveral, Florida, en Galveston, Texas. Volgend jaar zomer keert Norwegian Prima terug naar Europa en Amsterdam.

 

Cruise met Norwegian Bliss vanuit Seattle – 7 nachten


Schip: Norwegian Bliss
Route: Seattle / Sitka / Juneau / Endicott Arm & Dawes Glacier / Icy Strait Point / Ketchikan / Victoria / Seattle
Reisduur: 7 dagen
vanaf:

€ 1,332

Cruise met Pride of America vanuit Honolulu – 7 nachten


Schip: Pride of America
Route: Honolulu / Kahului / Kahului / Hilo / Kona / Nawiliwili / Nawiliwili / Honolulu
Reisduur: 7 dagen
vanaf:

€ 2,005

Cruise met Norwegian Encore vanuit Seattle – 7 nachten


Schip: Norwegian Encore
Route: Seattle / Juneau / Skagway / Glacier Bay / Ketchikan / Victoria / Seattle
Reisduur: 7 dagen
vanaf:

€ 1,636

Cruise met Norwegian Breakaway vanuit New York – 7 nachten


Schip: Norwegian Breakaway
Route: New York / Newport / Portland / Bar Harbor / St John‘s / Halifax / New York
Reisduur: 7 dagen
vanaf:

€ 1,136

Cruise met Norwegian Getaway vanuit Athene (Piraeus) – 7 nachten


Schip: Norwegian Getaway
Route: Athene (Piraeus) / Heraklion / Rhodos / Mykonos / Istanbul / Kusadasi / Santorini / Athene (Piraeus)
Reisduur: 7 dagen
vanaf:

€ 1,147

Cruise met Norwegian Joy vanuit New York – 5 nachten


Schip: Norwegian Joy
Route: New York / Kings Wharf / Kings Wharf / New York
Reisduur: 5 dagen
vanaf:

€ 1,120

Cruise met Norwegian Jade vanuit Boston – 7 nachten


Schip: Norwegian Jade
Route: Boston / Halifax / Sydney / Charlottetown / Corner Brook / Boston
Reisduur: 7 dagen
vanaf:

€ 1,317

Cruise met Norwegian Sky vanuit Miami – 5 nachten


Schip: Norwegian Sky
Route: Miami / Key West / Cozumel / Great Stirrup Cay / Miami
Reisduur: 5 dagen
vanaf:

€ 782

Cruise met Norwegian Gem vanuit Boston – 7 nachten


Schip: Norwegian Gem
Route: Boston / Charlottetown / Sydney / Halifax / Portland / Bar Harbor / Boston
Reisduur: 7 dagen
vanaf:

€ 829