04 juni 2023

Havenbedrijf Rotterdam en Gemeente Rotterdam geven startsein aanleg walstroom Cruiseport Rotterdam

Vrijdagmiddag gaven Robert Simons – Havenwethouder Gemeente Rotterdam – en Boudewijn Siemons – COO van Havenbedrijf Rotterdam – officieel het startsein voor de bouw van de walstroominstallatie van Cruiseport Rotterdam aan de Holland Amerikakade.

In samenwerking met het ministerie van Infrastructuur & Waterstaat hebben de gemeente en het Havenbedrijf Rotterdam de aanleg financieel mogelijk gemaakt. Het Havenbedrijf wordt verantwoordelijk voor het project management namens Cruiseport Shore Power, een dochter van het Havenbedrijf die speciaal is opgericht voor de aanleg en exploitatie van de walstroom.

Het gebruik van walstroom vermindert zowel de uitstoot van CO2, stik- als fijnstof. Bovendien neemt het nestgeluid van de cruiseschepen aanzienlijk af. Met de ingebruikname van de walstroom loopt Cruiseport Rotterdam alvast vooruit op de Europese regelgeving. Die schrijft voor dat in 2030 alle cruiseschepen in de Europese havens gebruik dienen te maken van walstroom.

PowerCon A/S

Op de bijeenkomst ondertekenden tevens Peter Castberg Knudsen, partner van PowerCon, en Mai Elmar, directeur Cruiseport Rotterdam en Cruiseport Shore Power, een overeenkomst voor de aanleg van de walstroom. Het Deense PowerCon A/S richt zich op producten die de energietransitie mogelijk maken en dan vooral op het gebied van windenergie en walstroom. Het is gespecialiseerd in het aanleggen van walstroom voor cruisehavens, onder andere in Miami, Barcelona en Hamburg. Onlangs ondertekende PowerCon ook een contract met het Havenbedrijf Amsterdam om daar de walstroom aan te leggen.

De walstroom zal in de loop van 2024 zijn aangelegd. Cruiseport Rotterdam verwacht dat in 2025 ruim 75 procent van alle cruiseschepen in Rotterdam gebruik maken van de walstroom. Dit jaar arriveren 124 cruiseschepen bij Cruiseport Rotterdam.

Cruise met Costa Smeralda vanuit Napels – 7 nachten


Schip: Costa Smeralda
Route: Napels / Civitavecchia / Genua / Marseille / Barcelona / Cagliari / Napels
Reisduur: 7 dagen
vanaf:

€ 1,119

Cruise met MSC Fantasia vanuit Genua – 7 nachten


Schip: MSC Fantasia
Route: Genua / Marseille / Tarragona / Valencia / Livorno / Civitavecchia / Genua
Reisduur: 7 dagen
vanaf:

€ 1,073

Cruise met MSC Seaview vanuit Civitavecchia – 7 nachten


Schip: MSC Seaview
Route: Civitavecchia / Palma de Mallorca / Barcelona / Cannes / Genua / La Spezia / Civitavecchia
Reisduur: 7 dagen
vanaf:

€ 1,323

Cruise met MS Richard With vanuit Kirkenes – 5 nachten


Schip: MS Richard With
Route: Kirkenes / Berlevag / Mehamm / Tromso / Tromso / Stamsund / Bodo / Rorvik… Meer
Reisduur: 5 dagen
vanaf:

€ 2,328