23 oktober 2022

Holland America Line gaat samenwerken met The Statue of Liberty-Ellis Island Foundation

Holland America Line gaat samenwerken met The Statue of Liberty-Ellis Island Foundation, de non-profitorganisatie die zich inzet voor het behoud van de gelijknamige monumenten, om de 150-jarige reis van de cruisemaatschappij van immigrantenvervoerder naar consumentenvloot van cruiseschepen te vieren. De samenwerking gaat op 26 oktober van start als Holland America Line de herhaling van de allereerste tocht van de rederij van Rotterdam naar New York City voltooit. Aan boord van de gehele vloot van Holland America Line zullen video’s worden getoond van een onderzoeker van Ellis Island, evenals een samengestelde tentoonstelling die in 2023 op Ellis Island wordt gelanceerd en waarin de geschiedenis van de maatschappij wordt beschreven door 1 op de 10 immigranten uit Europa naar de Verenigde Staten te brengen.

“Onze geschiedenis is diep verweven in het weefsel van Amerika’s verhaal”, zegt Gus Antorcha, president van Holland America Line. “Het is alleen maar passend dat we, terwijl we deze mijlpaal vieren, samenwerken met de entiteit die verantwoordelijk is voor het herstellen en behouden van Ellis Island, de toegang tot Amerika die zoveel van onze passagiers hebben ervaren tijdens hun reis naar een nieuwe start.”

De samenwerking gaat van start met een gezamenlijk gesprek tussen Stephen Lean, directeur van The American Family Immigration History Center op Ellis Island en Bill Miller, een bekende cruisehistoricus, die de immigrantenervaring aan het eind van de 19e eeuw beschrijft. De presentatie zal on-demand beschikbaar zijn op alle schepen binnen de vloot. Gezien het belang van de cruise-industrie – en in het bijzonder van Holland America Line – in de immigrantenreis van Europa naar de VS, zal de Foundation een tentoonstelling in haar History Center samenstellen die beschikbaar is voor bezoekers van februari tot april 2023.

“We zijn verheugd en trots om samen te werken met Holland American Line om de impact van de rederij op de geschiedenis van Ellis Island en de Amerikaanse immigrantenervaring te vieren”, aldus Jesse Brackenbury, president en CEO van The Statue of Liberty-Ellis Island Foundation. “De relevantie van Holland America Line wordt dagelijks weerspiegeld in ons Family History Center, waar historische scheepsafbeeldingen de muren sieren en bezoekers leren over de reis van hun voorouders naar Amerika. We kijken uit naar een langdurige samenwerking.”

De cruisemaatschappij, die in 1873 in Nederland werd opgericht als de Nederlands-Amerikaanse Stoomvaart Maatschappij, was tot ver na de eeuwwisseling voornamelijk een vervoerder van immigranten uit Europa naar de Verenigde Staten en vervoerde bijna 2 miljoen passagiers naar een nieuw leven in de nieuwe Wereld. Holland America Line was de eerste die “Steerage class” helemaal afschafte en het hernoemde tot “Emigrants Class”, waar in tegenstelling tot de concurrentie, gasten drie maaltijden kregen. Het is dit niveau van zorg en aandacht voor detail dat destijds de aanleiding was voor haar bijnaam: “The Spotless Fleet”. Holland America Line zorgde voor alles, van dokters en een hotel voor vertrek, compleet met Engelse lessen en lessen over American burgerschap om passagiers een veilige reis naar New York te garanderen; en in feite werd 99% van de immigranten die op de vloot werden vervoerd, goedgekeurd voor toegang via Ellis Island.

De Rotterdam vaart langs het Vrijheidsbeeld en Ellis Island als het rond 07:00 uur op 26 oktober aankomt in New York City.