18 april 2022

Holland America Line viert 149-jarig jubileum

Holland America Line viert zondag 18 april 2022 haar 149-jarig jubileum. Het is nog maar 1 jaar verwijderd van haar bijzondere 150e mijlpaal. De verjaardag wordt aan boord gevierd met grote desserts, speciale champagnetoosts en festiviteiten voor passagiers en bemanningsleden.

Het bedrijf werd op 18 april 1873 officieel opgericht als de Nederlandse Amerikaansche Stoomvaart Maatschappij (NASM) in Rotterdam. Het wordt gevormd als resultaat van de reorganisatie van een eerder bedrijf, Plate, Reuchlin & Co. Het eerste schip was de originele Rotterdam, die op 15 oktober 1872 haar 15-daagse maiden voyage voer van Nederland naar New York City. Hoewel transport en scheepvaart in de 19e eeuw de pijlers van haar activiteiten waren, begon het bedrijf in 1895 cruisevakanties aan te bieden. Tegenwoordig exploiteert Holland America Line 11 schepen die bijna 400 havens op alle zeven continenten aandoen.

Naast het 149-jarig jubileum zal de rederij de festiviteiten tot begin juni voortzetten met de herstart van Noordam (24 april), Oosterdam (8 mei), Zaandam (12 mei) en Westerdam (12 juni) evenals de officiële doopceremonie voor Rotterdam, die op 30 mei in Rotterdam, Nederland zal plaatsvinden. In 2022 viert Holland America Line ook 75 jaar Alaska-exploratie.

“Nu Holland America Line de 150e verjaardag van onze oprichting nadert, hebben de afgelopen jaren ons laten zien hoe belangrijk het is om onze mijlpalen te vieren”, aldus Gus Antorcha, president van Holland America Line. “April is een belangrijke maand waarin Holland America Line als eerste weer gaat cruisen in Canada, de herstart van Noordam en de verjaardagen van onze oprichting en reizen naar Alaska. We zijn dankbaar dat we een positieve weg inslaan, niet alleen als merk, maar maar als gehele industrie.”

Officiële naamgeving van Rotterdam in Rotterdam

Het nieuwste schip van Holland America Line, Rotterdam, werd in juli 2021 opgeleverd, maar de officiële doopceremonie vindt plaats op 30 mei. Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Margriet der Nederlanden wordt de meter van het schip en zet een traditie voort die begon in de jaren 1920.

Rotterdam vertrekt op 29 mei vanuit Amsterdam voor een zevendaagse “Rotterdam Naming Celebration”-cruise die de landschappen van Noorwegen verkent. Wanneer het schip op 30 mei in Rotterdam aankomt, zal er een besloten ceremonie worden gehouden voor genodigden die door het hele schip zal worden uitgezonden. Tijdens de reis kunnen passagiers genieten van speciale evenementen die exclusief zijn voor de naamgeving, waaronder een feestelijk galadiner en een kans om deel te nemen aan de zegening van de scheepsbel, samen met verrassingen en herdenkingsgeschenken.