15 oktober 2022

Holland America Line’s Rotterdam vertrokken voor historische oversteek

Het schip Rotterdam VII van Holland America Line is zaterdag aan het einde van de middag uit Rotterdam vertrokken op haar historische trans-Atlantische oversteek. De 15-daagse reis volgt de route van Holland America Line’s eerste schip Rotterdam I, die vandaag exact 150 jaar geleden vertrok vanuit Rotterdam. De overtocht eindigt in New York, met tussenstops in Le Havre, Frankrijk en Plymouth, Engeland.

Om dit jubileum te vieren, nodigde Holland America Line fans uit om naar Cruise Port Rotterdam en de Wilhelminapier te komen voor een feestelijke bijeenkomst aan de kade waar een vertrek werd nagebootst uit vervlogen tijden toen schepen nog met veel tamtam vertrokken. Na een optreden van de ‘Nederlandse’ Frank Sinatra, Frank In Person, vanaf een hoogwerker voor de cruiseterminal werden de trossen losgemaakt.

 

Uitzwaaien

Een floatilla in samenwerking met de Koninklijke Zeil & Roei Vereniging en stoomschepen van het Maritiem Museum begeleidden het schip tijdens de afvaart en feestvierders kregen speciale jubileum zakdoeken uitgedeeld om het schip aan de kade mee uit te zwaaien. Dit werd dan ook massaal gedaan. De afvaart vond plaats in het bijzijn van Gus Antorcha, de President van Holland America Line, Jeannette Baljeu, Lid Gedeputeerde Staten Provincie Zuid Holland, Boudewijn Siemons COO Port of Rotterdam en Mai Elmar, Executive Director Cruise Port Rotterdam.

 
 

De feestelijke Holland America Line-dag begon al om 11:00 uur in Hotel New York, het voormalige hoofdkantoor van Holland America Line. De gehele dag door kon je er in een speciale Pop-up fotostudio op de foto met de schepen van toen. Er vonden ook Holland America Line Cruise Tour presentaties plaats waarbij je meer te weten kon komen over de rederij, de vaarroutes, het leven aan boord en meer. Veel geïnteresseerden maakten hiervan gebruik.

 

In de middag startten ook de eerste festiviteiten aan boord van de Rotterdam in het kader van de historische jubileumcruise. In de B.B. King’s Blues Club kwamen hoogwaardigheidsbekleders uit de stad, de haven en de rederij met media en passagiers samen tijdens een speciale ceremonie. Er waren o.a. speeches van Nico Bleichrodt (Vice President International Sales), Mai Elmar (Directeur Cruise Port Rotterdam), Boudewijn Siemons (COO Havenbedrijf Rotterdam), Werner Timmers (Kapitein van Rotterdam) en Gus Antorcha (President van Holland America Line) die de gedeelde geschiedenis van Holland America Line en Rotterdam eerden. Werner Timmers ontving uit handen van Mai Elmar een foto replica van Paul Martens van de Diorama Nieuwe Waterweg van Jaap Gidding. Het was een gift van 150 jaar Vooruit Nieuwe Waterweg ter ere van het 150-jarig jubileum van Holland America Line.

 
 

“Vandaag is een historische dag aangezien het allereerste schip van Holland America Line 150 jaar geleden zijn eerste reis naar New York begon”, aldus Gus Antorcha, President van Holland America Line. “Vanaf die tijd hebben we immigranten en vakantiegangers, soldaten en vluchtelingen vervoerd en hebben we de reputatie opgebouwd om op een buitengewone manier onze gasten te verwelkomen en voor ze te zorgen alsof we ze thuis onthalen. Deze service en het creëren van bijzondere ervaringen blijft ook de komende 150 jaar lang onze prioriteit.”

Festiviteiten tijdens Rotterdam cruise

De overtocht van de Rotterdam staat in het teken van de geschiedenis van Holland America Line. Zo is er een speciale tentoonstelling gecreëerd, besteden de restaurants aan boord extra aandacht aan het jubileum door bijzondere gerechten te serveren en is er exclusief entertainment. Bij aankomst in New York op 26 oktober worden de festiviteiten voortgezet met een speciaal jubileum optreden in World Stage door Lincoln Center Stage-artiesten. Klik hier voor een uitgebreid overzicht van de speciale jubileumevenementen en activiteiten aan boord.

Cruiseliefhebbers die de overtocht van 15 oktober hebben gemist, hoeven niet te treuren. Op 6 april 2023 maakt de Rotterdam een nieuwe trans-Atlantische reis vanuit New York met aankomst in Rotterdam op 18 april 2023, de 150e verjaardag van de cruisemaatschappij.

Cruise met Rotterdam vanuit Rotterdam – 7 nachten


Schip: Rotterdam
Route: Rotterdam / Kopenhagen / Scenic Cruising Oslo Fjord / Oslo / Gothenburg / Kristiansand / Rotterdam
Reisduur: 7 dagen
vanaf:

€ 2,149

Cruise met Rotterdam vanuit Reykjavik – 7 nachten


Schip: Rotterdam
Route: Reykjavik / Reykjavik / Grundarfjordur / Stornoway / Kirkwall / Rotterdam
Reisduur: 7 dagen
vanaf:

€ 1,319

Cruise met Rotterdam vanuit Rotterdam – 7 nachten


Schip: Rotterdam
Route: Rotterdam / Scenic Cruising Oslo Fjord / Oslo / Kristiansand / Stavanger / Scenic Cruising Sognefjord / Skjolden / Rotterdam
Reisduur: 7 dagen
vanaf:

€ 2,369

Cruise met Rotterdam vanuit Fort Lauderdale – 6 nachten


Schip: Rotterdam
Route: Fort Lauderdale / Cozumel / Belize / Costa Maya / Fort Lauderdale
Reisduur: 6 dagen
vanaf:

€ 1,699

Cruise met Rotterdam vanuit Rotterdam – 7 nachten


Schip: Rotterdam
Route: Rotterdam / Kristiansand / Eidfjord / Scenic cruising door Hardangerfjord / Skjolden / Bergen / Kirkwall / Rotterdam
Reisduur: 7 dagen
vanaf:

€ 1,199

Cruise met Rotterdam vanuit Rotterdam – 7 nachten


Schip: Rotterdam
Route: Rotterdam / Kopenhagen / Oslofjord / Oslo / Kristiansand / Skagen / Rotterdam
Reisduur: 7 dagen
vanaf:

€ 1,094

Cruise met Rotterdam vanuit Rotterdam – 7 nachten


Schip: Rotterdam
Route: Rotterdam / Eidfjord / Scenic Cruising / Andalsnes / Nordfjordeid / Scenic Cruising Nordfjord / Alesund / Rotterdam
Reisduur: 7 dagen
vanaf:

€ 1,299

Cruise met Rotterdam vanuit Rotterdam – 7 nachten


Schip: Rotterdam
Route: Rotterdam / Skjolden / Sognefjord Scenic Cruising / Haugesund / Kristiansand / Scenic Cruising Oslo Fjord / Oslo / Rotterdam
Reisduur: 7 dagen
vanaf:

€ 1,044