20 maart 2020

Laatste cruiseschepen beëindigen hun cruises

Volgens de laatste berichten lagen deze week 277 cruiseschepen aan de kade, waren 42 cruiseschepen bezig aan hun laatste cruise en 15 cruiseschepen op zee. Op een aantal cruiseschepen zijn nog Nederlanders aanwezig. Grootste zorgpunt is voornamelijk waar er ontscheept kan worden en de terugreis naar Nederland.

Ontscheping in Marseille

Op de Costa Luminosa, uit het Caribisch Gebied, waren 2 passagiers positief op Corona virus getest. Zij gingen aan boord in Puerto Rico, waarna het schip haar transatlantische overtocht verder maakte. Na een stop in Marseille, gaat het schip door naar Savona waar o.a. een aantal Nederlanders van boord kan. Oorsponkelijk werd gewerkt aan een plan om de Nederlanders in Marseille van boord te laten gaan, alsook gasten van de Costa Pacifica. Dit is uiteindelijk niet gelukt. De Nederlandse ambassadeur schreef in een brief aan deze passagiers:

“Van de rederij van het cruiseschip Costa Luminosa en Costa Pacifica vernemen we dat u onderweg bent naar Italië en dat het niet gelukt is de Nederlanders in Marseille van boord te laten gaan en vandaar door naar Nederland te laten reizen.

We begrijpen uw diepe teleurstelling hierover en we delen die ook. Ondanks voortdurend overleg met de rederij en de Franse autoriteiten in Parijs en Marseille, lukte het niet de ontscheping tijdig te organiseren.

Wij hopen dat het laatste stuk van uw reis rustig verloopt en dat er na aankomst in Savona (Costa Luminosa) en Genova (Costa Pacifica) spoedig voor u een verbinding naar Nederland beschikbaar is.”

Ook op de Costa Victoria, bezig aan een repositioning cruise vanuit o.a. India, is een aantal Nederlanders aanwezig. Zij zijn inmiddels in de Middellandse Zee en worden in Venetië verwacht op 28 maart.

Maasdam

Bij Hawaii zitten minimaal achttien Nederlanders op het MS Maasdam. Het ministerie van Buitenlandse Zaken helpt waar nodig. Zo mag het schip voorlopig alleen afmeren in Honolulu voor noodzakelijke brandstof en bevoorrading. De honorair consul in Honolulu spant zich in, samen met de Holland America Line, om de Nederlanders in Hawaii van boord te laten gaan voor hun terugreis naar Nederland.

27 maart 2020

Laatste cruiseschepen beëindigen hun cruises

Volgens de laatste berichten lagen deze week 277 cruiseschepen aan de kade, waren 42 cruiseschepen bezig aan hun laatste cruise en 15 cruiseschepen op zee. Op een aantal cruiseschepen zijn nog Nederlanders aanwezig. Grootste zorgpunt is voornamelijk waar er ontscheept kan worden en de terugreis naar Nederland.

Maasdam, Amsterdam en Zaandam

Bij Hawaii zitten minimaal achttien Nederlanders op het MS Maasdam. Het ministerie van Buitenlandse Zaken helpt waar nodig. Zo mag het schip voorlopig alleen afmeren in Honolulu voor noodzakelijke brandstof en bevoorrading. De honorair consul in Honolulu spant zich in, samen met de Holland America Line, om de Nederlanders in Hawaii van boord te laten gaan voor hun terugreis naar Nederland. Het schip zal naar San Diego varen en daar arriveren op 27 maart. Passagiers kunnen in San Diego van boord.

De Zaandam vaart momenteel vanuit Valparaiso (Chili) richting Noord-Amerika. Het plan is om 30 maart te arriveren in Fort Lauderdale. Een en ander wel onder voorbehoud vanwege de doortocht door het Panamakanaal. De Rotterdam schiet de Zaandam te hulp. Het schip zonder passagiers en 611 personeelsleden, vaart richting Panama om de Zaandam te ontmoeten op 26 maart. Zo kan het schip voorzien worden van de nodige voorraden, extra personeel en medische spullen. Op de Zaandam bevinden zich een aantal zieken waarvan niet kan worden vastgesteld of zij Corona hebben of niet. Passagiers is gevraagd om in de hut te blijven totdat meer bekend is over de zieken. De 1243 passagiers zitten overigens sinds 14 maart op het schip zonder dat zij in een haven van boord konden.

Update 27/3: Bekijk hier het laatste nieuws over de Zaandam.

Arcadia

De wereldcruise van de Arcadia ervaart, met Nederlanders aan boord, ook problemen. Het schip ligt nu in het Zuid-Afrikaanse Durban voor bevoorrading. P&O Cruises heeft bevestigd dat het schip direct naar Southampton zal komen en zal arriveren op 12 april.

Artania

Cruiseschip Artania van Phoenix Reisen, onderweg op een wereldcruise, ligt Fremantle. Gebleken is dat 9 van 25 zieken aan boord het Coronavirus hebben. Een aantal passagiers (199) is vorige week van boord gegaan om met het vliegtuig naar Duitsland te vliegen, maar een groot deel (832 passagiers) is achtergebleven omdat zij per schip terug wilden naar Duitsland. Eén passagier die met het vliegtuig gearriveerd was in Duitsland, bleek ook het Coronavirus mee te dragen. De rederij heeft daarop alle vliegtuig passagiers hiervan op de hoogte gesteld.

Vasco da Gama

Cruiseschip Vasco da Gama, die passagiers had uitgewisseld met de Columbus voor de kust van Thailand, is aangekomen in Fremantle

Ontschepingen

Op de Costa Luminosa, uit het Caribisch Gebied, waren 2 passagiers positief op Corona virus getest. Zij gingen aan boord in Puerto Rico, waarna het schip haar transatlantische overtocht verder maakte. Na een stop in Marseille, ging het schip door naar Savona waar o.a. een aantal Nederlanders van boord kan. Oorspronkelijk werd gewerkt aan een plan om de Nederlanders in Marseille van boord te laten gaan, alsook gasten van de Costa Pacifica. Dit was uiteindelijk niet gelukt. De Nederlandse ambassadeur spande zich in om de Nederlandse passagiers – zonder Coronaklachten – zo snel mogelijk naar Nederland te kunnen gaan.

Ook op de Costa Victoria, die bezig was aan een repositioning cruise vanuit o.a. India, was een aantal Nederlanders aanwezig. Zij zijn via de Middellandse Zee op 25 maart in Civitavecchia aangekomen en konden ontschepen. Gebleken is dat er 1 Corona zieke aan boord is.

Op de MSC Splendida is eveneens een groep Nederlanders aan boord. Zij zijn net de Middellandse Zee opgevaren vanuit het Suezkanaal. Zij zijn dinsdag 24 maart in Marseille gearriveerd. Er zijn geen corona-zieken aan boord.

 

Advies van ministerie van Buitenlandse Zaken

De Nederlandse reizigers die in het buitenland zijn en willen terugkeren wordt geadviseerd zich aan te melden bij de Informatieservice van het ministerie van Buitenlandse Zaken: https://informatieservice.nederlandwereldwijd.nl/. Ook wordt aangeraden zich te registreren bij de ambassade zodat de ambassade goed contact met de persoon in kwestie kan blijven houden.