12 juli 2023

Ocean Cay MSC Marine Reserve uitgeroepen tot Mission Blue Hope Spot

Ocean Cay MSC Marine Reserve op de Bahama’s is officieel uitgeroepen tot ‘Hope Spot’ en Pierfrancesco Vago – Bestuurslid en Voorzitter van het Executive Committee van de MSC Foundation en Uitvoerend Voorzitter van de Cruise Divisie van MSC Group – tot Hope Spot Champion door Mission Blue, de non-profitorganisatie die is opgericht door de oceanograaf Dr. Sylvia Earle om de bescherming van mariene ecosystemen te bevorderen.

Met deze prestigieuze erkenning sluit Ocean Cay zich aan bij Mission Blue’s wereldwijde netwerk van 154 Hope Spots: locaties die erkend zijn als cruciaal voor de gezondheid van de oceanen met als einddoel het bereiken van de status van beschermde mariene gebieden. Nominaties worden zorgvuldig geëvalueerd door de Hope Spot Council, bestaande uit mariene wetenschappers en beleidsexperten, om ervoor te zorgen dat de uiteindelijke selectie heel is en een weerspiegeling is van de wereldwijde behoeften voor het behoud van de zee.

Toen MSC Cruises in 2015 de verantwoordelijkheid over Ocean Cay overnam, had het eiland geleden onder tientallen jaren van industriële activiteiten, waaronder de inwinning van aragonietzand. Het bedrijf begon aan een ambitieus restauratie-initiatief en werkte samen met de regering van de Bahama’s, vooraanstaande universiteiten, mariene wetenschappers en natuurbeschermers om de ecosystemen van het eiland te herstellen.

Dankzij substantiële investeringen heeft het restauratieproject al aanzienlijke vooruitgang geboekt. Er zijn bijna 5.000 bomen en 75.000 inheemse planten, bloemen en struiken geplant op het eiland, waardoor het landmilieu nieuw leven werd ingeblazen. Ondertussen wordt de gezondheid van de omringende wateren aangetoond door het bloeiende zeeleven, waaronder de aanwezigheid van karetschildpadden.

Het Marine Restoration Programme beslaat 64 vierkante kilometer aan mariene wateren en ecosystemen rond Ocean Cay. Het werd in 2019 uitgebreid, toen de MSC Foundation het Super Coral Programme startte om de koraalriffen van het eiland te herstellen. Dit initiatief maakt gebruik van wetenschappelijke samenwerking en geavanceerd onderzoek om koraalgenotypes te identificeren die bekend staan als ‘superkoralen’ en die geëvolueerd zijn om beter bestand te zijn tegen thermische stress. Deze worden vervolgens strategisch uitgezet om sterkere riffen te creëren die beter bestand zijn tegen de extreme hitte van de klimaatverandering.

De MSC Foundation is van plan om dit werk voort te zetten en de aandacht van vele duizenden cruisepassagiers per jaar aan te trekken om hen bewust te maken van de dringende noodzaak van wereldwijde inspanningen voor oceaanbehoud.

Aan de basis van het visionaire Hope Spots project ligt het doel om wereldwijd het bewustzijn te vergroten van het belang van het behoud van de zee en de noodzaak voor dringende actie om de schade aan de ecosystemen van de oceanen te keren. De benoeming van Ocean Cay als een ‘Hope Spot’ benadrukt de kritieke rol die herstelde ecosystemen, zoals Ocean Cay, kunnen spelen in het verbeteren van de biodiversiteit en het verbeteren van de algemene gezondheid van onze oceanen.

Dr. Sylvia Earle, President en Voorzitter van Mission Blue, toonde zich verheugd over de erkenning: “Dit is een waardering voor de uitgebreide herstelinspanningen en toewijding aan het beschermen van de mariene biodiversiteit. Onder leiding van Pierfrancesco Vago is de restauratie van Ocean Cay een multidisciplinaire inspanning geweest om het ecologisch evenwicht te herstellen in dit kalkstenen eiland en het omringende zeegebied. Ocean Cay zal wekelijks duizenden mensen informeren over het cruciale belang van het kweken en uitplanten van thermisch tolerante koralen voor het behoud van de zee, de gezondheid van de oceanen en het welzijn van de mens.”

Pierfrancesco Vago, MSC Foundation Bestuurslid en Voorzitter van het Executive Committee en Uitvoerend Voorzitter van de Cruise Divisie van MSC Group, licht toe: ” De toekenning van de status van Hope Spot is een belangrijke erkenning voor Ocean Cay Marine Reserve en helpt de aandacht te vestigen op de belangrijke plicht die wij allen hebben als verzorgers van onze planeet. Die verantwoordelijkheid is de reden waarom het wetenschappelijk onderzoek en de herstelinspanningen van ons Super Coral Programme niet alleen gericht zijn op het creëren van veerkrachtige koraalriffen rond Ocean Cay en op de Bahama’s, maar ook op het bijdragen aan kennis en initiatieven op het gebied van natuurbehoud wereldwijd. Ik dank Dr. Sylvia Earle en Mission Blue voor hun onvermoeibare inspanningen, die ons allen inspireren om de rijke biodiversiteit van onze oceanen te koesteren en te beschermen.”

 

 

Cruise met MSC Seascape vanuit Miami – 7 nachten


Schip: MSC Seascape
Route: Miami / Ocho Rios / George Town / Cozumel / Ocean Cay / Miami
Reisduur: 7 dagen
vanaf:

€ 784

Cruise met MSC Grandiosa vanuit Napels – 7 nachten


Schip: MSC Grandiosa
Route: Napels / Livorno / Marseille / Barcelona / La Goulette / Palermo / Napels
Reisduur: 7 dagen
vanaf:

€ 1,083