11 mei 2023

Port of Amsterdam voltooit gunning walstroom

Op 10 mei heeft Port of Amsterdam de opdracht voor de realisatie van walstroom bij de cruiseterminal PTA gegund aan Powercon A/S uit Denemarken. Met BAM als onderaannemer. Zowel het ministerie van I&W als de Europese Commissie hebben subsidies toegekend aan dit project in Amsterdam.

Vanaf 2025 aan de walstroom in Amsterdam

Het is de verwachting dat al in 2025 75% van de zeecruiseschepen in Amsterdam geschikt is voor aansluiting op walstroom. Dit zijn met name nieuwere schepen of schepen die al zijn aangepast vanwege de nieuwe wetgeving. De EU-wetgeving stelt namelijk het gebruik van walstroom voor zeecruise verplicht vanaf 2030. De uitstoot van uitlaatgassen door generatoren van rivier- en zeecruise tijdens het verblijf bij CPA wordt hiermee in de toekomst voorkomen. Vanwege de centrale ligging van de cruise port, in een drukbevolkt deel van Amsterdam, wilden we eerder dan de wetgeving ons verplicht stelt hier de emissies reduceren. Het gaat dan met name om de reductie van CO2-uitstoot. Hiermee leveren we een bijdrage aan de doelstelling van Amsterdam om 2050 klimaatneutraal te zijn en de Europese ‘green deal’.

Port of Amsterdam is aan het onderzoeken of de walstroom en infrastructuur ook op andere manieren gebruikt kunnen worden op het moment dat er geen zeeschepen liggen. Bijvoorbeeld als laadpunt voor bus- en touringcar vervoer. Deze opties worden nog verder uitgewerkt. Eerste analyses laten mooie kansen zien.

Visie schone scheepvaart 

De ambities, doelen en acties van Port of Amsterdam zijn vastgelegd in onze Visie schone scheepvaart. In deze visie stelt de organisatie onder andere doelen voor het reduceren van de uitstoot van CO2. Naast dat de zeecruise aan de kade in 2030 emissievrij moet zijn – waartoe walstroom aan bijdraagt -, wordt er hard aan gewerkt dat alle scheepvaart in 2050 emissievrij moet zijn in de Amsterdamse haven.

 

Cruise met MSC Opera vanuit Athene (Piraeus) – 7 nachten


Schip: MSC Opera
Route: Athene (Piraeus) / Katakolon / Corfu / Cephalonia / Bari / Santorini / Athene (Piraeus)
Reisduur: 7 dagen
vanaf:

€ 1,763

Cruise met MSC Musica vanuit Genua – 7 nachten


Schip: MSC Musica
Route: Genua / Cannes / Barcelona / Ibiza / Cagliari / Civitavecchia / Genua
Reisduur: 7 dagen
vanaf:

€ 1,013

Cruise met MSC Fantasia vanuit Civitavecchia – 7 nachten


Schip: MSC Fantasia
Route: Civitavecchia / Genua / Marseille / Tarragona / Valencia / Livorno / Civitavecchia
Reisduur: 7 dagen
vanaf:

€ 923

Cruise met MSC World Europa vanuit Messina – 7 nachten


Schip: MSC World Europa
Route: Messina / Valletta / Barcelona / Marseille / Genua / Napels / Messina
Reisduur: 7 dagen
vanaf:

€ 1,723

Cruise met Norwegian Breakaway vanuit New York – 5 nachten


Schip: Norwegian Breakaway
Route: New York / Royal Naval Dockyard / Royal Naval Dockyard / New York
Reisduur: 5 dagen
vanaf:

€ 1,088