04 april 2023

Tentoonstelling Holland America Line op Ellis Island officieel geopend

Op Ellis Island is een tentoonstelling geopend waarin de geschiedenis van Holland America wordt beschreven door 1 op de 10 immigranten uit Europa naar de Verenigde Staten te brengen. Het maakt onderdeel uit van de samenwerking die de Amerikaanse rederij met de Nederlandse roots is aangegaan met The Statue of Liberty-Ellis Island Foundation, de non-profitorganisatie die zich inzet voor het behoud van de gelijknamige oriëntatiepunten, om de 150-jarige reis van het bedrijf van allochtone vervoerder naar consumentenvloot te vieren.

Van 1880 tot 1920 gingen bijna 2 miljoen mensen aan boord van schepen van Holland America Line in Rotterdam op weg naar de ‘Nieuwe Wereld’, velen landden in New York. De tentoonstelling van Holland America Line brengt dit verhaal tot leven door passagierslijsten te tonen, waaronder die met beroemde gezichten zoals Albert Einstein, Frank Oz en Max Beckmann, evenals historische foto’s, informatie over schepen uit het verleden, klassieke Holland America Line-posters en Nederlands getinte memorabilia. Tevens zijn er ongeveer 200 foto’s, gemaakt door Ellis Island Clerk Augustus Sherman, te zien van immigranten op Ellis Island.

Pronkstuk van de tentoonstelling is een display met scheepsmodellen van Rotterdam I, Rotterdam II en Rotterdam III gemaakt door Rotterdam VII Kapitein Werner Timmers. Kapitein Timmers ontdekte dat modellen van deze schepen niet bestonden, dus begon hij er zelf een te maken. Ze zijn gemaakt van sloophout, tandenstokers, eetstokjes en andere materialen die hij aan boord vond. De voltooide modellen werden gepresenteerd aan The Statue of Liberty-Ellis Island Foundation tijdens het 150-jarig jubileumevenement van Holland America Line in New York City aan boord van Rotterdam op 15 oktober 2022.

De tentoonstelling op Ellis Island is nog tot begin mei 2023 te zien.

 

Cruise met Rotterdam vanuit Rotterdam – 7 nachten


Schip: Rotterdam
Route: Rotterdam / Kopenhagen / Scenic Cruising Oslo Fjord / Oslo / Gothenburg / Kristiansand / Rotterdam
Reisduur: 7 dagen
vanaf:

€ 2,149