18 april 2023

150-jarig bestaan Holland America Line groots gevierd in Rotterdam

Het vlaggenschip Rotterdam van Holland America Line is vanmorgen ter ere van de 150ste verjaardag van de rederij aangekomen in de haven van Rotterdam. Het schip vertrok op 6 april vanuit New York in de VS voor een overtocht naar de Nederlandse havenstad. De aankomst van het schip op de exacte datum van het 150-jarig jubileum vormde het startsein voor een hele dag aan feestelijkheden in het bijzijn van Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Margriet der Nederlanden, lokale hoogwaardigheidsbekleders, havenbeambten en gasten die de speciale dag vierden.

De feestelijke ceremonie vond plaats in Hotel New York, van 1901 tot 1977 het oorspronkelijke hoofdkantoor van de cruisemaatschappij. President Gus Antorcha van Holland America Line werd tijdens deze jubileum-ceremonie vergezeld door Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Margriet der Nederlanden, de burgemeester van Rotterdam, Ahmed Aboutaleb, en nazaten van de oorspronkelijke oprichters van Holland America Line.

“De viering van 150 jaar gaat over meer dan onze geschiedenis alleen, het gaat ook over hoe we voortbouwen op deze prachtige erfenis en over hoe we ook de komende 150 jaar relevant blijven”, aldus Antorcha. “Vanaf die allereerste begindagen hebben we onze reputatie opgebouwd op basis van de zorg en aandacht die we gaven aan iedereen die bij ons aan boord stapte. En door de decennia heen, of die persoon nu een immigrant was, een titaan van de industrie, een soldaat of een vakantieganger, elk van hen werd behandeld alsof ze een gast in ons eigen huis waren. Hier staan we als cruisemaatschappij nog steeds voor.”

“De geschiedenis is samengesteld uit miljoenen verhalen en in elk van die verhalen staat een persoon centraal”, vervolgde Antorcha. “Ik ben er zeker van dat er nog veel hoofdstukken geschreven gaan worden. En ik hoop dat de generaties die ons opvolgen de komende decennia samenkomen op deze plek in Hotel New York om ze te delen.”

Van de aankomst van het schip tot en met een verblijf van 2 dagen in de haven, al deze memorabele momenten gaven het 150-jarige jubileum vandaag kleur. In een ruimte die in de vroege jaren 1900 dienstdeed als bagagekamer voor immigranten, onthulde Holland America Line een herdenkingsbel ter ere van het 150-jarig jubileum. Deze zal permanent in Hotel New York tentoon worden gesteld. Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Margriet doopte de bel met champagne, een traditie die gewoonlijk alleen wordt gereserveerd voor de doop van een nieuw schip.

Holland America Line werkte nauw samen met PostNL om ter ere van het 150ste jubileum een postzegel van goud te ontwerpen. Deze postzegel werd tijdens de ceremonie onthuld door Bob van Ierland, Managing Director PostNL Nederland. De postzegel, ontworpen door Frank Janse, toont een illustratie van twee iconische schepen uit de lange geschiedenis van het bedrijf: Rotterdam VII, het nieuwste schip van Holland America Line, en Rotterdam I, het eerste schip. De postzegel is voor verzamelaars in beperkte oplage online te koop.

Daarnaast presenteerden familieleden van één van de oorspronkelijke oprichters van Holland America Line het eerste originele bedrijfsaandeel. Dit zal worden bewaard als onderdeel van een bijzondere collectie in het Stadsarchief Rotterdam. Onder de aanwezigen van de officiële ceremonie bevonden zich teamleden van de Holland America Line en meer dan 60 van de meest loyale Mariners van de cruisemaatschappij, gasten die minstens 1.400 dagen op de schepen van de lijn hebben gevaren.

 

Cruise met Rotterdam vanuit Rotterdam – 7 nachten


Schip: Rotterdam
Route: Rotterdam / Scenic Cruising Oslo Fjord / Oslo / Kristiansand / Stavanger / Scenic Cruising Sognefjord / Skjolden / Rotterdam
Reisduur: 7 dagen
vanaf:

€ 2,249

Cruise met Rotterdam vanuit Fort Lauderdale – 6 nachten


Schip: Rotterdam
Route: Fort Lauderdale / Cozumel / Belize / Costa Maya / Fort Lauderdale
Reisduur: 6 dagen
vanaf:

€ 1,699

Cruise met Rotterdam vanuit Rotterdam – 7 nachten


Schip: Rotterdam
Route: Rotterdam / Kristiansand / Eidfjord / Scenic cruising door Hardangerfjord / Skjolden / Bergen / Kirkwall / Rotterdam
Reisduur: 7 dagen
vanaf:

€ 1,199

Cruise met Rotterdam vanuit Rotterdam – 7 nachten


Schip: Rotterdam
Route: Rotterdam / Kopenhagen / Oslofjord / Oslo / Kristiansand / Skagen / Rotterdam
Reisduur: 7 dagen
vanaf:

€ 1,094

Cruise met Rotterdam vanuit Rotterdam – 7 nachten


Schip: Rotterdam
Route: Rotterdam / Eidfjord / Scenic Cruising / Andalsnes / Nordfjordeid / Scenic Cruising Nordfjord / Alesund / Rotterdam
Reisduur: 7 dagen
vanaf:

€ 1,299

Cruise met Rotterdam vanuit Rotterdam – 7 nachten


Schip: Rotterdam
Route: Rotterdam / Skjolden / Sognefjord Scenic Cruising / Haugesund / Kristiansand / Scenic Cruising Oslo Fjord / Oslo / Rotterdam
Reisduur: 7 dagen
vanaf:

€ 1,044