11 juni 2023

Celebrity Apex vaart komende zomer met biobrandstof vanuit Rotterdam

Het cruiseschip Celebrity Apex van Celebrity Cruises zal deze zomer vanuit Rotterdam varen met een biobrandstofmengsel dat de koolstofuitstoot vermindert. Het mengsel wordt geproduceerd door hernieuwbare grondstoffen zoals oliën en vetten te zuiveren en te combineren met stookolie om een alternatieve brandstof te creëren die schoner en duurzamer is.

Volgens moedermaatschappij Royal Caribbean Group gaat het om een test die 3 maanden zal duren. Naast de Celebrity Apex zal ook de Symphony of the Seas proeven uitvoeren met het gebruik van deze alternatieve brandstof als ze de komende periode vanuit Barcelona vertrekt. Het is een vervolg op een proef die Navigator of the Seas afgelopen herfst onderging met biobrandstof in Californië.

“Biobrandstoffen zullen een steeds belangrijkere rol spelen in het bereiken van onze eigen doelstellingen, maar ook in die van de hele maritieme sector op de korte en middellange termijn. We zijn er trots op dat we onze industrie blijven stimuleren in het verkennen van innovatieve brandstofoplossingen die de impact van koolstof verminderen en de levendigheid van de oceanen waarop we varen behouden,” aldus Jason Liberty, President en CEO van Royal Caribbean Group.

De cruisemaatschappij is van plan om het gebruik van alternatieve, koolstofarmere brandstof te blijven uitbreiden om te voldoen aan de behoeften van haar schepen in de hele vloot. Nadat de tests deze zomer zijn afgerond, isRoyal Caribbean Group van plan om het gebruik van alternatieve brandstoffen, waaronder biobrandstoffen, op te schalen voor de komende Europese zomerafvaarten.

“Met onze blik gericht op een mooie en duurzame toekomst, zetten we ons in voor samenwerking en innovatie om ervoor te zorgen dat we op verantwoorde wijze geweldige vakantie-ervaringen kunnen leveren. Met de voltooiing van de proeven hopen we het vermogen van onze schepen om de uitstoot aanzienlijk te verminderen te vergroten en strategische partnerschappen met leveranciers en havens te bevorderen om ervoor te zorgen dat er voldoende biobrandstof en infrastructuur beschikbaar is om de maritieme energietransitie werkelijkheid te laten worden”, aldus Liberty.

Naast de nieuwe technologieën die men reeds voor het verbeteren van energie-efficiëntie, waterzuivering en afvalbeheer is het testen van biobrandstoffen een stap die het bedrijf dichter moet brengen bij het bereiken van Destination Net Zero, haar visie voor netto nul emissies in 2050.

Cruise met Celebrity Infinity vanuit Athene (Piraeus) – 7 nachten


Schip: Celebrity Infinity
Route: Athene (Piraeus) / Mykonos / Ephesus / Rhodos / Santorini / Hydra / Athene (Piraeus)
Reisduur: 7 dagen
vanaf:

€ 741