21 april 2022

Cruise Port Rotterdam weer stapje dichter bij uitvoering walstroom

Cruise Port Rotterdam is weer een stapje dichter bij de start van walstroom in 2024. Op woensdag 20 april hebben Mai Elmar (executive director Cruise Port Rotterdam), Carlo Schreuder (directeur Bestaande Stad Gemeente Rotterdam) en Boudewijn Siemons (COO Havenbedrijf Rotterdam) de overeenkomst ondertekend voor de oprichting van Cruise Port Shore Power. Deze organisatie wordt de eigenaar van de walstroominstallatie die wordt aangelegd op Cruise Port Rotterdam. Deze zal in 2024 in gebruik worden genomen.

Het college van Burgemeester en Wethouders van Rotterdam sprak de ambitie uit om in 2030 90% van de zeecruiseschepen die Rotterdam bezoeken aan walstroom aan te sluiten. Tot nu toe is er nog geen walstroomvoorziening en blijft een generator draaien om stroom op te wekken. Met de definitieve komst van de walstroomvoorziening aan de Wilhelminakade wordt ongewenste CO2-uitstoot gereduceerd en is er een grote verbetering van de luchtkwaliteit.

Kosten gedekt

Cruise Port Shore Power kiest een tariefmodel waarmee cruiserederijen gaan betalen voor de geleverde walstroom. Met deze constructie worden de kosten van de installatie gedekt en kan de subsidie van de gemeente worden terugbetaald. Het gaat om een renteloze lening van maximaal van 8,75 miljoen euro. Cruise Port Rotterdam verwacht dat de andere helft van het benodigde geld uit subsidies wordt verkregen.

 

 

Cruise met Allure of the Seas vanuit Galveston – 4 nachten


Schip: Allure of the Seas
Route: Galveston / Cozumel / Galveston
Reisduur: 4 dagen
vanaf:

€ 785

Cruise met Carnival Breeze vanuit Galveston – 5 nachten


Schip: Carnival Breeze
Route: Galveston / Cozumel / Progreso / Galveston
Reisduur: 5 dagen
vanaf:

€ 349

Cruise met Brilliance of the Seas vanuit Tampa – 5 nachten


Schip: Brilliance of the Seas
Route: Tampa / Cozumel / Grand Cayman / Tampa
Reisduur: 5 dagen
vanaf:

€ 816

Cruise met Disney Dream vanuit Miami – 5 nachten


Schip: Disney Dream
Route: Miami / Grand Cayman / Castaway Cay / Miami
Reisduur: 5 dagen
vanaf:

€ 1,137