29 juni 2022

Cruisen met Scenic Cruises: exclusief en warme sfeer

De introductie van het 6-sterren schip in 2019 betekende een gamechanger in de wereld van expeditiecruises. Nog niet eerder werd expeditiecruisen zo succesvol gekoppeld aan ultraluxe. Het betekende voor het bedrijf een volgende geslaagde innovatie in haar bijzondere historie.

Als de naam Scenic je op dit moment nog niet veel zegt dan is dat niet zo heel vreemd. De onderneming van de Australische zakenman Glen Moroney oriënteerde zich tot voor kort met name op de Engelstalige landen, met name haar thuisland Australië, Verenigde Staten, Canada en de Verenigde Staten. Het ambitieuze Scenic wil nu ook Europa kennis laten maken met haar luxe reisaanbod, dat de afgelopen 35 jaar is uitgebreid van landtours naar riviercruises en expeditiecruises.

De hoogste tijd dus om je te introduceren in de wereld van Scenic. Dat doen we door een serie reportages waarbij we je meenemen in het veelzijdige aanbod, de luxe verblijven en talrijke voorzieningen aan boord van haar nieuwste aanwinst Scenic Eclipse. In dit eerste deel stellen we de rederij aan je voor.

Van bus naar vloot

Het verhaal van Scenic begint in 1987 met 1 bus waarmee tours worden aangeboden op The Great Ocean Road, een weg langs de zuidkust van Australië. Dit blijkt een succes waardoor het aanbod verder wordt uitgebreid met rondreizen door heel ‘Down Under’ en Nieuw-Zeeland. In 1999 worden ook buiten het continent, in Alaska en Canada, reizen georganiseerd. Ze worden er al snel de belangrijkste touroperator in de regio. Tours naar Europa, Rusland, Azië en Zuid- en Midden-Amerika volgen snel.

 

Om haar klanten nieuwe reiservaringen aan te bieden zet Scenic in 2006 de eerste stappen in het cruisen met het aanbieden van (gecharterde) riviercruises in Europa. Dat beviel zo goed dat Scenic zelf schepen liet bouwen: de zogenaamde Scenic Space-Ships met tal van innovatieve technische snufjes. Vanaf 2008 kwamen de eersten daarvan in de vaart tot een vloot van inmiddels 14 5-sterren schepen, waarvan er 12 op de Europese rivieren actief zijn en 2 in Zuid-Oost Azië.

 

In 2019 schreef Scenic een nieuw hoofdstuk in haar geschiedenis met de lancering van de Scenic Eclipse, ‘s werelds eerste 6-sterren expeditiejacht. Het zette gelijk de standaard op het gebied van technologie, grootte en luxe. De allernieuwste veiligheidsvoorzieningen, waaronder Polar klasse 6, lange stabilisatoren en een versterkte romp, zorgen ervoor dat het schip op bestemmingen kan komen in o.a. Antarctica. In april 2023 krijgt ze een zusje, Scenic Eclipse 2, terwijl ook een derde en vierde jacht in de planning staat.

Ultraluxe cruisen

Cruisen bij Scenic betekent dat je volledig in de watten wordt gelegd. De kleinschalige luxe 5- en 6 sterren schepen, op zee en rivier, hebben een overzichtelijk aantal gasten (maximaal 228) en bijna net zo veel bemanningsleden die je snel leert kennen. Hierdoor wordt een zeer persoonlijke service aangeboden. Zo leek bijna elk bemanningslid op de Scenic Eclipse op de hoogte te zijn van mijn voedselallergieën. ?? Aan ruimte is er geen gebrek. De schepen heten niet voor niets Space-Ships met een hoger dan gebruikelijke verhouding tussen ruimte en passagiers. De inrichting is eerder modern te noemen dan klassiek. Aan boord is een warme sfeer, waarin je je snel thuis voelt. Als een familie waarmee je aan het reizen bent.

 

De ultraluxe vertaalt zich niet alleen in de service en aandacht, maar ook in het all-inclusive concept, waarin alles is inbegrepen. Denk aan uiteraard alle maaltijden, premium drankjes (de gehele dag door), gebruik van minibar, butlerservice, wifi, fooien en de talrijke excursies. Deze laatste, waaronder veel wandel/hike- en fietstochten, zijn altijd zeer druk bezocht. Het is dus echt onbezorgd cruisen bij deze rederij. De enige faciliteiten/voorzieningen die niet in de prijs zijn inbegrepen zijn persoonlijke uitgaven zoals behandelingen in de spa en aankopen in de boutiques. Ook voor een excursie met de aan boord van de Scenic Eclipse aanwezige helikopters (2) en onderzeeboot betaal je extra.

Bestemmingen wereldwijd

Bij Scenic staat het ontdekken van nieuwe bestemmingen en beleven van nieuwe ervaringen, in stijl, centraal. Met 14 riviercruiseschepen en 1 expeditiejacht kan je met Scenic letterlijke alle kanten ter wereld op. 12 Scenic Space-Ships zijn actief op alle belangrijke rivieren in Europa. In Zuid-Oost Azië kan je de populaire Mekong-rivier en Irriwaddy-rivier in Myanmar bevaren. De Scenic Eclipse biedt 3 verschillende type cruises aan, elk met een eigen karakter in totaal diverse landschappen en vaak op plekken waar geen andere schepen kunnen komen. Het betreffen expeditiecruises, Disovery Voyages en Cruise Voyages.

 

De Eclipse vaart het komend jaar expeditiecruises o.a. naar Antarctica, South Georgia, de Falkland Eilanden, de Artic en de fjorden. Het neemt tijdens deze bijzondere reizen hooguit 200 gasten mee en een expeditieteam van tot wel 20 deskundigen. Je maakt landingen via de zodiacs, hikes en hoort veel over de flora en fauna in de unieke poolgebieden. Vanwege het beperkte aantal gasten mogen allen in groepen ook echt voet aan wal zetten, in hun eigen Scenic parka-jas.

 

Tijdens de komende Scenic Discovery Voyages naar de Noord- en Zuid-Amerikaanse kust kunnen 228 gasten mee. De verkenningen vinden plaats met een 15-koppig expeditieteam. Vaart de Eclipse in Europa, dan geniet je van de Scenic Cruise Voyages, waar de focus ligt op de historie en cultuur van de landen die je bezoekt. En, wie weet kan je met de e-bike, kayak of paddle-board de bestemming eens van de andere kant bekijken.

Wie varen met Scenic?

Zowel de rivier- als zeecruises van Scenic trekken voornamelijk actieve, bereisde passagiers die nieuwe bestemmingen willen ontdekken. Ze doen dat graag in stijl. Veel kinderen zal je niet aan boord treffen. Ze zijn wel welkom, maar er zijn geen speciale faciliteiten beschikbaar. Scenic kent een aanzienlijk aantal trouwe gasten. Marco ontmoette tijdens zijn trip diverse ‘repeaters’, die eerder al tot volle tevredenheid landtours en riviercruises met de maatschappij maakten.

Deze zeer luxe all-inclusive cruises zijn, afhankelijk van de lengte en bestemmingen, beschikbaar vanaf €300,- (riviercruises) en vanaf € 900,- (zeecruises) per dag.

 

Cruise met MSC Opera vanuit Athene (Piraeus) – 7 nachten


Schip: MSC Opera
Route: Athene (Piraeus) / Katakolon / Corfu / Cephalonia / Bari / Santorini / Athene (Piraeus)
Reisduur: 7 dagen
vanaf:

€ 1,763

Cruise met MSC Musica vanuit Genua – 7 nachten


Schip: MSC Musica
Route: Genua / Cannes / Barcelona / Ibiza / Cagliari / Civitavecchia / Genua
Reisduur: 7 dagen
vanaf:

€ 1,013

Cruise met MSC Fantasia vanuit Civitavecchia – 7 nachten


Schip: MSC Fantasia
Route: Civitavecchia / Genua / Marseille / Tarragona / Valencia / Livorno / Civitavecchia
Reisduur: 7 dagen
vanaf:

€ 923

Cruise met MSC World Europa vanuit Messina – 7 nachten


Schip: MSC World Europa
Route: Messina / Valletta / Barcelona / Marseille / Genua / Napels / Messina
Reisduur: 7 dagen
vanaf:

€ 1,723

Cruise met Norwegian Breakaway vanuit New York – 5 nachten


Schip: Norwegian Breakaway
Route: New York / Royal Naval Dockyard / Royal Naval Dockyard / New York
Reisduur: 5 dagen
vanaf:

€ 1,088