11 mei 2022

Cruiseschip Volendam langer tijdelijk onderkomen voor Oekraïense vluchtelingen

Het cruiseschip Volendam van Holland America Line dat sinds april gebruikt wordt om Oekraïense vluchtelingen op te vangen voor Rotterdam, zal dit langer blijven doen, zo meldt wethouder Karremans van de Gemeente Rotterdam in diverse Rotterdamse media.

In eerste instantie zou het schip drie maanden opvang bieden aan zo’n 1200 Oekraïners. De opvang maakt onderdeel uit van de opdracht van de Nederlandse overheid om 50.000 mensen die de oorlog in hun thuisland zijn ontvlucht, te huisvesten.

Voor de verlenging hebben ook andere partijen een bieding kunnen doen, maar het schip van Holland America Line bleef het meest gunstig geprijsd.

Holland America Line serveert aan boord drie maaltijden per dag, biedt opvang aan in privéhutten, levert schoonmaakdiensten, biedt het toegang tot het gebruik van openbare ruimtes, fitnessfaciliteiten, internettoegang en andere benodigdheden. Volendam wordt bemand met ongeveer 650 bemanningsleden.

Annulering cruises

Volendam zou op oorspronkelijk op 15 mei weer in de vaart worden genomen na twee jaar pauze, met reizen van Rotterdam naar Noorwegen, de Britse eilanden en IJsland. De nieuwe datum dat het schip zou gaan varen, was 3 juli met een cruise naar de Middernachtszon. Het nieuwe contract dat nu is afgesproken, gaat uit van het huren van het schip tot 14 september 2022.

Om het voortzetten van de chartermissie mogelijk te maken, annuleert Holland America Line nog eens zes afvaarten op Volendam, waaronder cruises naar Noorwegen, de Britse eilanden en de Middellandse Zee. Gasten van geannuleerde cruises worden automatisch omgeboekt op vergelijkbare routes en hoeven geen contact op te nemen met Holland America Line. De cruisemaatschappij neemt zelf contact op over de opties.

“We beseffen dat dit een teleurstelling is voor onze gasten die een reis hebben geboekt met Volendamdeze zomer. Dit spijt ons”, zegt Beth Bodensteiner, Chief Commercial Officer van Holland America Line. “We waarderen hun begrip terwijl we met de stad Rotterdam werken aan deze belangrijke missie.” De eerste geplande reis van Volendam is een 14-daagse Holy Land & Ancient Kingdoms Explorer met vertrek uit Venetië, Italië, 24 september 2022.